Internet interjú Andrew H. Mishkin-nel, a NASA Jet Propulsion Laboratory Robotjármûvek Osztályának technikai csoportvezetõjével, a Mars Pathfinder mikrorover vezérlési és navigációs alrendszerének rendszermérnökével

Készítette: Bognár Zsuzsanna

KÉRDÉS: Kedves Andy, Magyarországon is figyelmesen követjük a Mars szondák útját. Különösen izgulunk a Sojourner sikeréért. Örülünk, hogy sok elfoglaltságod mellett szakítasz idõt kérdéseim megválaszolásához. Kezdjük néhány személyes dologgal. Mi a munkád és a végzettséged?

VÁLASZ: A Mars Pathfinder mikrorover misszió mûveleti mérnöke vagyok. Ez azt jelenti, hogy én vezetem a csapatot, amely irányítani fogja a Sojourner-t, amint július 4-én elérjük a Marsot. Ezen túlmenõen sok olyan parancssorozatot én tervezek meg, amit a rover fog végrehajtani. Fel kell készülnöm a megérkezés után adódó problémák megoldására is. "Master" rendszermérnöki fokozatot szereztem az UCLA-n (*). A rover project-en dolgozó csapat majdnem minden tagja mérnök, sokféle specialista található közöttük. Mechanikusok, elektronikusok, vezérlési, kommunikációs, energetikai mérnökök. Egy robot elkészítése sok tudomány területén igényel jártasságot.

KÉRDÉS: Hány éves vagy? (Remélem nem vagyok túl indiszkrét.)

VÁLASZ: 38, de fiatalabbnak érzem magam!

KÉRDÉS: Hogyan történik majd a rover vezetése?

VÁLASZ: Négyen fogjuk "vezetni" a rovert. Elsõsorban annak a két mérnöknek a feladata lesz, akik a legnagyobb gyakorlatot szerezték a rover vezérlését és magát a rovert irányító számítógépes programok kifejlesztésében. A rover irányítása erõsen különbözik egy autó vezetésétõl. Megadjuk, hogy hová menjen el (például egy érdekes kõhöz), és milyen kísérleteket végezzen. A haladásra és a kísérletekre vonatkozó parancsokból egy parancssorozat készül. Ezt naponta egyszer elküldjük a rovernek, amely a mozgást és a kísérleteket egész nap önállóan, a segítségünk nélkül fogja végrehajtani. A nap végén kapjuk meg azokat a felvételeket, amelyeken láthatjuk, mi történt. Aztán összeállítjuk a következõ napra vonatkozó parancssorozatot.

KÉRDÉS: Magyarországon a férfiak a nõket nagyon rossz sofõrnek tartják.

VÁLASZ: Sajnos nem található nõ a rover csapatában. Egyébként egyikük biztosan a rover vezetõjévé vált volna.

KÉRDÉS: Úgy tudom, a rover másik irányítója Brian Cooper. Ki kezdi a vezetést és hogyan osztjátok meg a munkát?

VÁLASZ: Brian Cooper a rover fõ irányítója. Õ fogja vezetni a rovert az elsõ néhány napon a Marson. Mindegyik nap nagyon hosszú lesz a számunkra, mert sok munkával jár elemezni a telemetriai adatokat és összeállítani az új parancsokat. Két csoportot alakítottunk ki (hiszen heti 7 napot kell dolgoznunk). Nagyjából négy naponként fogunk cserélni. Én fõleg "kocsikísérõ" leszek, segítek Brian-nek és a többi paranccsal foglalkozom. Együttmûködöm a tudósokkal is, hogy eldöntsük, hová küldjük a rovert. (Sok embernek kell egyezségre jutnia abban, milyen kísérleteket végezzünk el, de csak néhányan fogjuk ezeket az igényeket a rovernek szóló parancsokká átalakítani.)

KÉRDÉS: Izgulsz, hogyan fogod vezetni a rovert?

VÁLASZ: Mindnyájan nagyon izgulunk. Tudjuk, hogy kitüntetést jelent részt venni ezen a módon a Mars felfedezésében.

KÉRDÉS: Hogyan gyakoroltátok az irányítást? Csak számítógépes szimulációval vagy igazi terepen is?

VÁLASZ: A Sojourner pontos másával gyakoroltunk egy kövekkel teleszórt "homokozóban". Közvetlenül nem láthattuk a terepet. Képek álltak a rendelkezésünkre, csakúgy, mint amikor majd a Marson leszünk. Majdnem minden héten végrehajtottunk ilyen gyakorlást.

KÉRDÉS: Úgy tudom, a rovert a fejlesztés során a Scabland-völgyben próbálták ki, amely egy jégkorszaki vízáradat nyomán jött létre, és nagyon hasonlít a marsi terephez. Te is voltál ott?

VÁLASZ: Én nem, de Brian Cooper igen.

KÉRDÉS: Mi volt a legnehezebb ezeken a gyakorlatokon?

VÁLASZ: Sokszor gyakoroltunk olyan terepen, amely sokkal több és nagyobb kõvel volt teleszórva, mint ahol majd leszállunk a Marson. Nagy kihívást jelent éppen ahhoz a kõhöz irányítani a rovert, amit kiválasztottunk. A köves terep nagy kockázattal jár, a rovernek nagyon óvatosnak kell lennie. (Nincsenek karbantartók a Marson!)

KÉRDÉS: Mit gondolsz, milyen érzés lesz a Marson "tartózkodni" a küldetés alatt? Úgy fogod-e érezni, hogy a Mars hozzád tartozik?

VÁLASZ: Úgy gondolom, nagyszerû érzés lesz. Soha nem tudhatjuk, éppen mivel találjuk szemben magunkat. Nagyon izgalmas lesz, de sok feszültséggel fog járni. Úgy gondolom, a Marsot nem fogjuk a magunkénak érezni. A rover vezetésének élménye azonban egész életünkre elkísér majd bennünket.

KÉRDÉS: Mit fogsz csinálni a küldetés után?

VÁLASZ: Remélem, részt vehetek a következõ szondák irányításában. Majd meglátjuk.

KÉRDÉS: Végezetül még egy személyes jellegû kérdés. A neved nagyon oroszosan hangzik. Talán onnan származol?

VÁLASZ: A dédszüleim az orosz-lengyel határ környékérõl jöttek Amerikába.

KÉRDÉS: Köszönöm a válaszokat. Sok sikert kívánunk a küldetéshez.

(*): University of California, Los Angeles.

Kipróbálhatod a mikrorover vezetését, ha rákattintasz a képre!

Fontos!!!

A szolgáltatás csak hétköznap délután fél 5-tõl éjfélig mûködik. Válaszd az Explore Mars funkciót, majd mindkét helyre gépeld be: guest. Aztán kattints a Press here to validate your password nyomógombra.

A Lunar and Planetary Laboratory-ban elkészítettek egy "Mars-kertet", ahol kipróbálták a Pathfinder kameráját (IMP). Az alábbi felvételek ott készültek az IMP-vel. Piros-kék sztereo szemüvegen keresztül láthatjuk, milyen képeket fog majd visszaküldeni a Pathfinder a Földre. (A jobb oldali képet elég nehéz sztereoban látni. Úgy kell akkomodálni a szemet, hogy a kövek piros képei egybeessenek a zöldes képükkel.)

Sztereo felvétel a Mars-kertrőlA rover a Mars-kertben