GLEANINGS FOR ATM'S

EGY MAGYAR AMATÕR RFT-JE

Egyszer elcseréltem egy régi, 15 cm-es, f/7-es tükröt egy 15 cm-es (17 mm) vastag üvegkorongra, és 46,6 cm fókuszú tükröt csiszoltam belõle. A csiszolást, a polírozást, a parabolizálást mind kézzel csináltam. Bár az optikai teszt nagyon egyszerû eszközzel készült, jól sikerült a parabolafelület, minõségét Dr. Kulin György, a budapesti Uránia Csillagvizsgáló igazgatója optikai padon is ellenõrizte.

Nálunk csak egyetlen bolt van, ahol valahonnan megmaradt lencséket árusítanak. Bár nem csillagászati célra készültek, ezek a magyar optikai termékek eléggé elfogadható minõségûek. Külföldi okulárokat és lencséket nem lehet kapni a boltokban.

Eddig öt okulárt készítettem. Kettõ közülük szimmetrikus típusú, egy orthoszkópikus, egy Ramsden, egy pedig Erfle-okulár, másfél fokos látómezõvel (lásd az ábrát).

Az egyik szimmetrikus okulár két 11 mm-es akromatikus lencsébõl áll, s a fókusztávolsága 5,7 mm; a másikat pedig 16 mm-es lencsék alkotják, fókusza 8,5 mm. Az egyetlen kapható, 17 mm-es fókuszú tripletet 25 mm-es plánkonvex lencsékkel kombinálva készítettem a 11,5 mm fókuszú orthoszkópikus okulárt. A 35 mm-es plánkonvex lencsékbõl álló Ramsden fókusza 20 mm, kicsi (23x) nagyítása segít a ködök és halmazok megtalálásában, bár képalkotása nem túl jó.

35 éves adminisztrátorként dolgozom egy egészségügyi intézetben, az optikát Dr. Kulin Györgytõl tanultam. Több, mint egy tucat amatõrcsillagászati és távcsõépítéssel kapcsolatos cikkem jelent meg a Tudományos Ismeretterjesztõ Társulat lapjában.

Távcsõépítéssel tíz évvel ezelõtt kezdtem foglalkozni, és 17 tükröt készítettem, vagy segítettem elkészíteni. Átmérõjük 10 és 30 cm között volt. A kisebb üvegkorongok könnyen beszerezhetõek, csiszolóporral és polírozóanyaggal együtt. Valószínûleg kb. ezer amatõrtávcsõ van Magyarországon.

Csillagászati és földrajzi ismeretterjesztõ lapunk a Föld és Ég. Nem tartalmaz távcsõépítési rovatot. Ez a nyolcadik ilyen lap, ami beindult itt 1925 óta!

BÉLA SZENTMÁRTONI

Lenin u. 20.

Kaposvár, Hungary

A szerző és távcsöveA szerzõ és 15 cm-es RFT reflektora. 46,6 cm-es fókusza nagy, fényes látómezõt ad. A városi fények ellenére sok mély-ég objektumot figyelt meg ezzel a távcsõvel. Az 5x-es keresõ átmérõje 3 cm. A legtöbb magyar amatõrtávcsõhöz hasonlóan ez is könnyen beszerezhetõ, egyszerû csövekbõl áll. Mr. Szentmártoni villás szerelésûvé szeretné átalakítani. A tükröt Budapesten alumíniumozták, a segédtükröt pedig prizma helyettesíti, mivel kicsi síktükröket nem lehet kapni a boltban.


Az Erfle-okulár szerkezete
Béla Szentmártoni tervezte ezt a nagy látómezejû okulárt a 15 cm-es távcsövéhez. A nyilak a fény útját jelölik. Mindegyik akromatikus lencsének 65 mm a fókusza, az utolsóban a koronaüveg-elem néz elõre. Az elsõ két lencse felszíne között 2 mm, a második és a harmadik között 4 mm a távolság.(Sky and Telescope, 1967. augusztus, 113. old., fordította: Juhász Tibor)

Az eredeti cikk másolata (GIF, 760 kbyte)